Начало arrow Архив на новините arrow Юли 2010 arrow Европейците се интересуват повече от наука, отколкото от спорт  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Европейците се интересуват повече от наука, отколкото от спорт Печат
12 юли 2010

4Според публикувания нов доклад на Евробарометър близо 80 % от европейците се интересуват от научни открития и технологични разработки, докато 65 % се интересуват от спорт.

Над 70 % от европейците смятат, че финансираните от ЕС научни изследвания ще се разширят в бъдеще. 57 % от запитаните са на мнение, че учените трябва да полагат повече усилия за предоставяне на информация относно работата си, а 66 % считат, че държавите трябва да правят повече за привличане на младите хора към научната сфера.
Европейците категорично признават ползите от науката и нейната значимост, но много от тях изразяват страхове, свързани с рисковете от нови технологии и с властта, която знанието дава на учените.
Мойра Гейгън-Куин, комисар по изследователската дейност, иновациите и науката, заяви: „Успехът на стратегията „Европа 2020“ зависи от запазването на конкурентоспособността на Европа чрез авангардна научна дейност. Това от своя страна означава, че обикновените европейци трябва да подкрепят науката и да оказват натиск върху правителството и промишлеността да инвестират в научни дейности. Тези резултати показват много добро осъзнаване на важността на науката. Но те показват също, че както политиците, като мен, така и самите учени трябва по-добре да обясняват нашата работа и причините за нея.“
На равнище ЕС-27 61 % от хората се смятат за много добре или умерено информирани относно научните открития и технологичните разработки. 74 % от гражданите смятат, че съвместната научна дейност в Европа, финансирана от Европейския съюз, ще става все по-съществена. Над шест от всеки десет европейци смятат, че съвместната научноизследователска работа е по-творческа и ефикасна. Сътрудничеството между държавите-членки има широка подкрепа (72 % от европейците).
Като цяло проучването показва, че европейските граждани са сравнително оптимистични по отношение на науката и технологиите — 75 % от запитаните са съгласни или са склонни да приемат, че благодарение на науката и технологията ще има повече възможности за бъдещите поколения. Въпреки това има лека промяна към скептицизъм в сравнение с проучването от 2005 г.
Европейците гледат положително на отражението, което занимаването с научна дейност оказва върху младите хора, но смятат, че държавите не правят достатъчно, за да стимулират широк интерес. Смята се, че държавите следва да полагат повече усилия за насърчаване на жените да се занимават с научна работа, като това би имало положително влияние — 63 % смятат, че привличането на повече жени към научната работа би подобрило начина на извършване на научните изследвания.
Това специално проучване на Евробарометър бе проведено чрез директни интервюта в 32 европейски страни, за да се оцени общото отношение на европейските граждани към науката и технологията и да се види дали то се е променило съществено от 2005 г. насам. Между 29 януари и 25 февруари 2010 г. бяха интервюирани общо 31 243 души.

Източник: http://europa.eu/rapid

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside