Начало arrow Архив на новините arrow Юли 2010 arrow “Еньовден в Етъра” – празник на билките, слънцето и водата  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
“Еньовден в Етъра” – празник на билките, слънцето и водата Печат
12 юли 2010

7На 20 юни за двадесет и втори път на Етъра се отпразнува денят на слънцето, билките и водата - Еньовден. Дните около Еньовден  съвпадат с най-високата точка на слънцестоенето, с върха на слънчевата енергия. Според народната вяра, в този период от време билките са най-лековити, а който се окъпе в течаща вода, ще бъде здрав през цялата година.

Темата на празника тази година беше „Лечебната сила на розата". Билкарите демонстрираха приготвяне на „Розова зора"- най- успешното и древно лекарство от рози срещу туберколоза, затруднено дишане и гангрени. В традиционните за Етъра конкурси за Еньовденски венец и за моминско венче от рози  жури от музея, в което влизаше и  председателят на Съюза на билкарите Емил Елмазов, определи победителите.

Юнският дъжд не можа да попречи на богата фолклорна програма. От най-малките до най-възрасните участници -  децата от ДГ „Слънце”и ДГ ”Явор”;Танцов ансамбъл „Сивек”, Състав за изворен фолклор при читалище Габрово, Клуб „Българско хоро”при  читалище”Бачо Киро” – София;Формация „Играорци”- Габрово; представиха танци и обичаи за Еньовден.

Гостите от Русия - звънарите от село Каменское,  изпълниха композиции на звоници - специални плоски камбани, наречени Били. Тяхното неповторимо звучене  се сля с лечебната сила на билките.

По време на празника на чардака на Гачевската къща беше открита изложба-базар на пана от лечебни растения и природни материали "Лечебните растения на Балкана - европейско богатство”. Паната са изработени от деца от детските градини и ученици  в рамките на едноименния конкурс, посветен на Международната година на биоразнообразието. Победителите в конкурса за Габровска област получиха пред всички своите награди.

Събраните средства от продажбата на паната ще постъпят в благотворителната каса на Етъра за лечението на малката Ния Търновска.

Снимки тук

Източник: Europe Direct Габрово

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside