Начало arrow Архив на новините arrow Май 2010 arrow Колебливо възстановяване на Европейската икономика  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Колебливо възстановяване на Европейската икономика Печат
18 май 2010

1Растежът на БВП в ЕС постепенно се ускорява, но възстановяването е по-бавно в сравнение с минали периоди на подем.
Рецесията приключи през третото тримесечие на 2009 г. благодарение най-вече на фискалните и паричните мерки за стимулиране на икономиката. Според последната икономическа прогноза на ЕС влияние са оказали и временни фактори.
Според тази прогноза през 2010 г. икономиката на ЕС ще се разрасне с 1 %, т.е. с четвърт процентен пункт повече от предвиденото през есента. Нарастването се дължи донякъде на по-силната световна икономика. През 2011 г. се очаква увеличаване на БВП с 1,75 %.
Темповете на възстановяване ще бъдат все по-различни в страните от ЕС поради различните обстоятелства и политики в тях.
По време на рецесията безработицата рязко се повиши, но не толкова, колкото се очакваше през есента. Според прогнозата безработицата в ЕС тази година ще се стабилизира на равнище малко под 10 %.
1Публичните финанси също бяха силно засегнати от кризата. Очаква се през годината националните бюджетни дефицити да достигнат пик от 7,25 % от БВП, а съотношението между публичния дълг и БВП да продължава да расте.
Инфлацията достигна много ниски нива през 2009 г. и се е покачила оттогава, но слабата икономика най-вероятно няма да позволи нарастване на заплатите и цените. Тази година инфлацията се очаква да достигне 1,75 % в ЕС и 1,5 % в еврозоната.
Възстановяването в ЕС продължава да бъде съпроводено от голяма степен на несигурност, за което свидетелстват неотдавнашните напрежения на пазарите на държавни облигации. Като цяло обаче възможността за грешка в прогнозата е сравнително малка.
Комисията обикновено публикува икономически прогнози 4 пъти в годината - две подробни прогнози през пролетта и есента и две по-кратки междинни прогнози през февруари и септември.

Икономическа прогноза на ЕС - пролет, 2010 г. en

Източник: Европейска комисия

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside