Начало arrow Архив на новините arrow Май 2010 arrow ЕК приканва България да осигури преносимост на стационарни телефонни номера  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
ЕК приканва България да осигури преносимост на стационарни телефонни номера Печат
18 май 2010

Европейската комисия взе решение да поиска официално от България да осигури възможност на всички клиенти да запазват номера на стационарния си телефон при смяна на оператора, както се изисква от уредбата на ЕС в областта на далекосъобщенията. 

На България бе предоставен удължен срок за въвеждане на това изискване — 1 януари 2009 г.  През май миналата година Комисията отправи първо предупреждение, когато срокът изтече без да има резултат (IP/09/773).  Българските власти предприеха мерки и от юли 2009 г. повечето български клиенти на стационарни телефонни линии могат да запазват телефонните си номера при смяна на оператора.  Въпреки това обаче Комисията реши да поиска официално от България да осигури същата възможност и за останалата част от абонатите на стационарни телефони, които все още използват аналогови линии.  Искането е под формата на „мотивирано становище“ при производство за установяване на неизпълнение на задължения от държава-членка, определена в Договора за функционирането на Европейския съюз (член 258 от ДФЕС).

1Комисарят на ЕС по цифровите технологии Нели Крус заяви:  „Преносимостта на номерата е от огромно значение за наличието на реална конкуренция на пазарите на далекосъобщителни услуги.  Недопустимо е близо 10 % от българските клиенти на стационарни линии да не разполагат с тази възможност и аз очаквам от българските власти да разрешат този проблем незабавно.“

Съгласно нормативната уредба на ЕС в областта на далекосъобщенията всички  клиенти разполагат с правото да сменят своя мобилен или стационарен телефонен оператор, като същевременно запазват номера си.  При присъединяването на България към ЕС през 2007 г. бе постигната извънредна договореност, по силата на която въвеждането на преносимостта на номерата бе отложено до 1 януари 2009 г.  Въпреки този допълнителен срок обаче България е все още единствената страна от ЕС, в която разпоредбите относно преносимостта на номерата все още не се прилагат напълно.

Комисията реши да изпрати мотивирано становище до България, тъй като значителен брой клиенти на стационарни телефонни линии, които все още имат аналогова връзка, не могат да запазят телефонния си номер при смяна на своя далекосъобщителен оператор.

2Ползвателите на мобилни телефони в България могат да запазват номерата си при смяна на операторите от април 2008 г.  От 1 юли 2009 г. повечето клиенти на стационарни телефони също могат да сменят операторите се, като запазват същия номер.  Тъй като обаче около 10 % от стационарните линии в България са все още аналогови, поради технически ограничения България не спазва изцяло задълженията си по уредбата на ЕС в областта на далекосъобщенията.  Ето защо с мотивираното становище от България се изисква да се съобрази с уредбата на ЕС в областта на далекосъобщенията и да вземе необходимите мерки, за да осигури пълна преносимост на стационарните номера за всички клиенти.

България разполага с два месеца, за да се съобрази с мотивираното становище.  Ако тя не се съобрази със становището в този срок, Комисията може да отнесе случая до Европейския съд.

Източник:  Представителство на Европейската комисия

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside