Начало arrow Архив на новините arrow Май 2010 arrow Подписани договори с 24 общини по ПРСР  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Подписани договори с 24 общини по ПРСР Печат
18 май 2010

4Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева подписа нови 34 проекта на стойност над 87.9 млн. лв. с кметове на 24 малки общини по Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г.
Финализираните проекти са по двете общински мерки на програмата – 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и 322 „Обновяване и развитие на населените места”, по които одобрените общини ще получат 100% безвъзмездна европейска помощ.
С подписаните договори по ПРСР е даден старт на проекти за изграждане на социални домове за възрастни хора. Такива се планира да бъдат изградени в общините Сухиндол – за 1 044 474 лв., Ново село – за 1 053 21 лв., както и в Цар Калоян – за 1 447 820 лв. Със средства от европейската програма за 2 325 762 лв. ще бъде обновен и Домът за деца, лишени от родителски грижи "Младен Антонов" в община Пордим. Останалите одобрени и подписани проекти предвиждат инвестиции в изграждане на водоснабдителна и канализационна мрежа, инфраструктура и др. в селски райони. Сред общините с подписани договори са и Алфатар, Баните, Белоградчик, Бобошево, Бойчиновци, Борово, гр. Бяла, Долни Чифлик, Дългопол, Завет, Иваново, Кирково, Кресна, Криводол, Луковит, Ситово, Созопол, Стражица, Струмяни и Ценово.
По двете общински мерки на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. (ПРСР) вече се изпълняват и парафираните през октомври 2009 г. 216 договора. Само за изминалите три месеца по тях са изплатени авансови плащания на общини за над 140 млн. лв.
4В рамките на двустранния диалог между Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) и Държавен фонд „Земеделие” беше договорено и увеличаване на авансовите плащания за общинските проекти по ПРСР от 20% на 50%. Това е единствената европейска програма, по която общините могат да получат половината от стойността на планираните разходи по даден проект като авансово плащане. В рамките на взаимното сътрудничество с решение на Министерски съвет бяха осигурени и 70 млн. лв. за покриване на ДДС по общинските проекти по Програмата за развитие на селските райони.
По Мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” се финансират проекти за подобряване на пътната, водоснабдителната и канализационна инфраструктура в селските общини. Подпомагат се и проекти за изграждане на детски ясли, социални домове за грижа за възрастни и хора с увреждания, спортни, младежки и културни центрове, театри, библиотеки и др.
По Мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места”, общините могат да кандидатстват с проекти за изграждане на детски площадки, зелени площи, реконструкция и ремонт на обществени сгради с местно историческо и културно значение и др.
          
Източник:  http://www.mzh.government.bg

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside