Начало arrow Архив на новините arrow Март 2010 arrow Най - големият пакет средства за енергетиката в историята на ЕС  
Най - големият пакет средства за енергетиката в историята на ЕС Печат
24 март 2010

33 проекта в областта на природния газ и електричеството ще си поделят 2,3 млрд. евро - най-голямата сума, отпускана от ЕС за енергийна инфраструктура.

31 от проектите са свързани с газопроводи, включително проектът „Набуко“ за изграждане на газопровод от района на Каспийско море до Австрия през Турция и проектът Galsi за строителство на газопровод от Алжир до Италия през Сардиния. 12 други проекта включват подобряване на връзките между електрическите мрежи, свързващи периферни страни като Ирландия, Малта, Литва, Латвия и Естония с по-широката енергийна мрежа на ЕС.

Пакетът използва последните останали средства от 3,98 млрд. евро, които ЕС задели по време на рецесията, за да подкрепи растежа. Очаква се проектите да създадат работни места и да помогнат на малките предприятия - по-специално от секторите на строителството и услугите - да преживеят трудните времена. Участието на ЕС в поемането на първоначалните разходи може да привлече до 22 млрд. евро частни инвестиции.

Според новия комисар по енергетика Гюнтер Йотингер проектите ще доведат до диверсифициране на вноса на газ и до подобряване на снабдяването на Европа с енергия.
„Никога преди Комисията не е одобрявала толкова голяма сума за енергийни проекти“, заяви той, добавяйки, че финансирането ще поддържа инвестициите в енергетиката в трудни времена.
„Целите на Европа в областта на енергетиката и климата изискват големи и рискови инфраструктурни инвестиции, чийто период на изплащане ще бъде дълъг. Проблемът е, че в днешните икономически условия има риск подобни проекти да бъдат отложени“.

Първата група безвъзмездни средства бе оповестена през декември. Тя бе на стойност 1,5 млрд. евро и с нея бяха финансирани 9 вятърни парка в открито море и 6 проекта за „погребване“ на променящия климата въглерод.
Над 50 % от енергията в ЕС идва от страни извън него. Източник на голяма част от енергийните доставки е Русия, чиито спорове с Украйна и други транзитни страни доведоха до нарушаване на снабдяването през последните години.

Източник: Европейска комисия

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside