Начало arrow Архив на новините arrow Май 2010 arrow Амбициозна програма за втората комисия на Барозу  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Амбициозна програма за втората комисия на Барозу Печат
14 март 2010

2Когато първият екип на председателя Барозу встъпи в длъжност, икономиката бе в добро състояние, а безработицата намаляваше. Пет години по-късно, след най-голямата рецесия от десетилетия, нови предизвикателства очакват Европейската комисия с мандат от 2010 г. до 2014 г.
Когато миналата есен очерта своите приоритети, председателят Барозу заяви, че на дневен ред са икономическото възстановяване и връщането на работа на милиони хора, станали безработни по време на спада. Той обеща също така да продължи усилията за финансови реформи, за да се избегне нова криза.
Що се отнася до дългосрочните цели, срокът на 10-годишния план на ЕС за растеж - Лисабонската стратегия - изтича през тази година и в момента се работи по план, който да я наследи. Председателят вече публикува работен документ, очертаващ целите, преди представянето на официалното предложение през март.
Миналата седмица Барозу запозна лидерите на ЕС с плана, известен като „Европа 2020“. Стратегията е насочена към насърчаване на нисковъглеродни индустрии, инвестиции в научно-изследователска и развойна дейност, реализиране на пълния потенциал на цифровата икономика и модернизиране на образованието и обучението.
Тя ще се стреми към укрепване на общия пазар и поддържане на контрол над националните бюджетни дефицити, заяви председателят, като призова за засилване на координацията на икономическата политика. В момента 20 страни надхвърлят ограничението на ЕС за бюджетния дефицит от 3 %.
Новата комисия е първата, встъпила в длъжност след влизането в сила на Лисабонския договор, целящ повишаване на ефективността на вземане на решения в ЕС и засилване на ролята му в международните дела. Като пазител на договорите на ЕС, новата Комисия трябва да гарантира прилагането на договора за реформа - трудна задача, тъй като промените засягат почти всяка институция на Съюза.
Това включва и самата Комисия. В новата Комисия е включен и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност - позиция, създадена с Договора. Постът се заема от Катрин Аштън, която е и заместник-председател на Комисията.
Глобалното затопляне - важен въпрос по време на първия мандат на Барозу - остава водещ приоритет, което показва и създаването на портфейл за действия в областта на климата. ЕС настоява за подновяване на международните преговори за довършване на несвършената от конференцията за климата в Копенхаген работа.
Действията в областта на климата не са единственият нов портфейл. За пръв път има портфейли, изцяло посветени на вътрешните работи и хуманитарната помощ. Няколко други портфейла бяха променени.В новата Комисия има 27 комисари - по един от всяка държава-членка на ЕС. Четиринайсет от тях, включително и председателят, бяха и в предишната Комисия. Мандатът на Комисията е пет години.

ЕС 2020 - стратегия за устойчив растеж

Политически насоки за новата Комисия

Източник: Европейска комисия

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside