Начало arrow Архив на новините arrow Януари 2010 arrow 10 неща, които да запомним от ноемврийската пленарна сесия на ЕП  
10 неща, които да запомним от ноемврийската пленарна сесия на ЕП Печат
07 януари 2010

По време на пленарната сесия, 23-26 ноември, евродепутатите изразиха надеждите си за постигане на обвързващо споразумение за намаляване на вредните емисиите на срещата на върха по климата в Копенхаген. Приет бе законодателният пакет за телекомуникациите. Наградата на ЕП за Европейско кино получи френският филм "Welcome".

1. Бурно време посрещна евродепутатите в Страсбург в първия ден от пленарната сесия. Дали това не беше знак за необходимостта от спешни мерки за опазване на климата?

2. Срещата в Копенхаген.  Евродепутатите призоваха в сряда за постигане на  амбициозно и правно обвързващо международно споразумение, което да включва цели за намаляване на емисиите на развитите и развиващите се страни, финансови ангажименти и санкции за неприлагане.

3. Автомобилни гуми, пестящи гориво и предпазващи околната среда. От ноември 2012 г. всички нови автомобилни гуми в Европа ще бъдат класифицирани и етикетирани със стандартизирана информация за горивната ефективност, сцеплението с влажен път и произвеждания шум. Регламентът за това бе одобрен от ЕП в сряда.

4. Нови телекомуникационните правила в ЕС. ЕП одобри новите правила, които ще влязат в сила през следващата година и половина и ще увеличат правата на потребителите и защитата на личните данни, ще гарантират достъпа до интернет, ще насърчат конкуренцията и ще обновят използването на честотния спектър.

5. Онлайн чат с докладчика по телекомуникационния пакет Catherine Trautmann. След приемането на пакета на страницата на ЕП във Facebook организирахме онлайн дискусия с докладчика, която бе посрещната с голям интерес. Доминираха въпросите за това как ЕП е постигнал сделка за защита на правата на потребителите на Интернет.

6. Час за въпроси към председателя на ЕК Barroso. В реално време в Twitter можехте да проследите кратките въпроси на евродепутатите към Barroso и неговите отговори. За първи път той обяви, че девет от 27-те кандидати за комисари ще бъдат жени.
 
7. Френският филм "Welcome" спечели наградата на ЕП за кино LUX 2009. Наградата на стойност 87 000 евро покрива субтитрите за филма на всичките 23 официални езика на ЕС и подпомага неговата дистрибуция.

8. Фалит на авиокомпании: компенсации за пътниците. Пътниците, закупили билети от авиокомпании, които междувременно са фалирали, трябва да получат компенсация и помощ: това е искането към Европейската комисия, отправено от депутатите в резолюция, приета в сряда в Страсбург.

9. Правила за марката "Произведено в...." За да се гарантира по-добра защита на потребителите евродепутатите настояха в резолюция за ясно обозначаване на страната на произход върху вносните стоки.  

10. Защита на жените от домашно насилие.  Евродепутатите призоваха Съвета и Комисията да изработят план за борба с домашното насилие срещу жените.

Източник:  Европейски парламент

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside