Начало arrow Архив на новините arrow Януари 2010 arrow Отпадъците – проблем или ценна суровина?  
Отпадъците – проблем или ценна суровина? Печат
07 януари 2010

7Осемдесет и шест експоната участваха в заключителната изложба на конкурса за изработка на предмети от отпадъци “Отпадъците – проблем или ценна суровина”. Европа директно Габрово отбеляза по този начин Европейската година на креативността и иновациите.

В конкурса се включиха 7 училища и 12 детски градини от Габровска област, както и ДГ от с. Орешак, Ловешка област. На изложбата, разположена във фоайето на Габровската търговско-промишлена палата, бяха наредени творбите, класирали се на призовите места във вътрешните конкурси.
Журито на конкурса беше силно затруднено при избора на наградените и си позволи да даде повече от предвидените награди. То определи три първи, три втори, една трета и две поощрителни награди за участницита от детските градини;  във възрастовата група  от първи до четвърти клас бяха дадени една първа, една втора, една трета и две поощрителни награди, а за най-големите – от пети до седми клас бяха определени една първа, една втора, една трета и една поощрителна награда.

Изложбата беше предшествана от вътрешните конкурси, където се включиха повече от 500 деца. Победителите получиха множество предметни награди и грамоти

Съорганизаторът на конкурса “Екобулпак” АД също награди отличените участници с грамоти, а на всички включили се училища и детски градини предостави литература, дискове и други обучителни материали, свързани с разделното събиране на отпадъците.
Всички наградени творби и участници може да видите на раздела Фотогалерия на сайта на Центъра www.europedirect-gabrovo.info.

 

Благотворителен търг

 

7-1Двеста и шестдесет лева събраха Европа директно Габрово, Училищното настоятелство в Габрово и Учителския синдикат при КНСБ от “продажба” на предметите, изработени от отпадъчни материали, които участваха в конкурса на центъра “Отпадъците – проблем или ценна суровина”. Инпровизираният търг се състоя във фоайето на ГТПП, където предметите бяха подредени в изложба. В наддаването участваха учители, синдикални лицери, частни лица. По телефона се включи и народния представител от Габровска област г-жа Галина Банковска.

Събраните   пари   ще   постъпят   във  фонд “150 години Габрово” за отбелязване на годишнината на града през 2010 година.

Идеята за разпродажбата възникна съвсем спонтанно по време на откриване на изложбата и награждаването на отличените участници.

Г-жа Магдалена Василева – Председател на училищното настоятелство изрази задоволството си от получените резултати:
- Децата, освен че ни показаха, че това, което изхвърляме, може да се превърне в нещо красиво и ценно, дадоха своя принос и към нашия град – каза тя.
Източник: Europe Direct Габрово

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside