Начало arrow Архив на новините arrow Януари 2010 arrow 2010 – Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване  
2010 – Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване Печат
25 януари 2010

1Европейският съюз е един от най-богатите райони в света, но все пак 17% от европейците имат толкова ограничени ресурси, че не могат да си позволят основните неща, от които се нуждаят.

Бедността често се свързва с развиващите се страни, които ежедневно се сблъскват с предизвикателствата недохранване, глад, липса на чиста вода. Но Европа също е засегната от бедността и социалното изключване. Ситуацията тук може би не е толкова тежка, но въпреки това е неприемлива. Бедността и социалното изключване на един човек съответства на границата на бедността на обществото като цяло. Европа може да бъде силна само ако се използва пълния потенциал на всеки човек.

В ЕС за бедни се считат хората, чийто доход е под 60% от средния доход в страната, в която живеят. Съгласно това определение почти 80 млн. европейци - повече от 15 % от населението - живеят на или под границата на бедността. Един на всеки десет европейци живее в домакинство, в което никой не работи, а 8 % от европейците, въпреки че имат работа, не успяват да се измъкнат от бедността.

1Въпреки това положението не е безнадеждно. Една от най-важните европейски ценности е солидарността. Затова ЕС обяви 2010 г. за година на борбата с бедността и социалното изключване. Сред многото планирани инициативи и дейности са среща, която ще събере живеещи в бедност хора от цяла Европа (през май), и кръгла маса (през октомври). Освен това всяка страна от ЕС ще има своя собствена програма, изготвена съобразно нейните конкретни проблеми.

Премахването на бедността бе една от основните цели на плана за растеж и работни места (Лисабонската стратегия), приет от страните членки през 2000 г. Надеждите са, че кампанията през 2010 г. ще изиграе ролята на катализатора, необходим за запазването на приоритетния характер на борбата с бедността, и тези амбиции ще се превърнат в реалност.

Допълнителна информация - Посетете уебсайта, посветен на Европейската година за борба с бедността и социалното изключване

Източник:  Европейска комисия

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside